zondag 9 oktober 2011

Mais qui est Rachida Dati?

Mais qui est Rachida Dati, wie is Rachida Dati?

De voormalige Grootzegelbewaarder (Garde des Sceaux) oftewel minister van Justitie in Frankrijk van 2007-2009 onder president Sarkozy in Frankrijk. Nu zit Madame Dati in het Europees parlement. Maar ze is ook burgemeester in het chique en gegoede 7e arrondissement van Parijs.
Een vrouw die bijna elke dag de pers in Frankijk (maar ook internationaal) weet te halen en niet alleen vanwege haar politiek. Is het niet vanwege de bling bling die haar verweten wordt, de lastige verhouding die zij had met haar personeel toen ze nog minister was, dan toch wel het feit dat ze 5 dagen na de bevalling van haar dochter Zohra weer hooggehakt aan het werk ging. Het feminisme werd door haar persoonlijk om zeep geholpen als je de reacties op deze actie gelooft.
En, hoewel er minder over wordt geschreven momenteel: wie is toch de vader van dochter Zohra? Iets waar Madame Dati nog steeds het zwijgen toe doet. Voor haar dochter en de vader, zo zegt ze. En dat lijkt me haar goed recht.
Ook de release van haar autobiografie, "Rachida Dati, dochter van M'Barek en Fatim-Zohra, minister van Justitie" gepubliceerd op 27 mei, laat dit geheim met rust.




Maar wie is dan die vrouw die als woordvoerder van Sarkozy in 2007 mijn aandacht trok? Een vrouw die, ondanks nederige komaf, tegenslagen, leugens, roddels en achterklap steeds als een Feniks uit de as herrijst. Die niet te benauwd is om stelling te nemen en nu ook zegt dat ze in 2014 wel burgemeester van Parijs wil worden als de socialistische Bertrand Delanoë er mee stopt. En van haar hart geen moordkuil maakt als ze zegt dat premier Fillon het zich wel heel makkelijk maakt voor de komende verkiezingen door zich in 'haar' arrondissement verkiesbaar te stellen. Een kleine rel binnen de UMP die het toch al moeilijk heeft.
Ik hoopte er achter te komen toen ik naar Parijs ging. Ik had een uitnodiging van Madame Dati op zak om  contact met haar op te nemen. Helaas had ze het met deze rel ongetwijfeld te druk om op la mairie aanwezig te zijn. Dommage. Tot het tot een daadwerkelijke ontmoeting komt, blijft ze in mijn ogen een enigma.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten