vrijdag 23 september 2011

Glutenvrije roze koeken


Onlangs werd aan kandidaten in een kookprogramma gevraagd hun lievelingsgerecht van vroeger te bereiden. Toen ik daarover nadacht kon ik geen gerecht bedenken. Mijn moeder stamde van een generatie waar alle groenten nog platgekookt werden en waar macaroni, spaghetti en rijst nog als exotisch beschouwd werden. In ieder geval geen standaard uitrusting voor in het keukenkastje.

Maar waar ik wel heel erg naar verlangde, na de ontdekking van mijn glutenintolerantie, was de smaak van roze koeken. Je kent ze wel, van die mierzoete gevallen, meestal vier grote koeken in een verpakking. Helaas glutenvrij niet te verkrijgen. Tot ik bedacht dat ik natuurlijk een recept kon googlen. En dat was snel gevonden.
De eerste smaaktest viel zwaar tegen, de koeken waren echt goor, als kleurmiddel had ik rozenwater gebruikt maar dat stonk als de ziekte en smaakte veel te sterk.
Daarna vlug op de fiets naar de toko voor een kleurstof in poedervorm en ta da....ik was aangenaam verrast door het resultaat.
Ja, ja, hoor ik mensen nu denken. Misschien smaken ze wel naar roze koeken, maar ze zien er uit als muffins. Dat kan, ik vind dat geen probleem. De smaak benadert zeer zeker de smaak van roze koeken en als ik niet uitkijk eten de kinderen en partner ze onder mijn handen vandaan.



Het recept voor 6 van bovenstaande roze koeken:

65 gram zachte roomboter
65 gram rietsuiker
1 ei
1 eetlepel melk
40 gram rijstmeel
25 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
2 gram bakpoeder

Circa 3 volle eetlepels poedersuiker
Kleurstof
Lauw water

   
Verwarm de oven tot 190 graden
Klop met de mixer de boter en de suiker in een kom tot een lichte, luchtige massa.
Voeg het ei en de melk toe en zeef het meel en het bakpoeder erover.
Mix tot het een glad beslag is.
Verdeel het beslag over de 6 vormpjes (ik gebruik siliconenvormpjes van de HEMA).
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ze ca 15 minuten.
Laat ze een paar minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster verder koud worden.

Roer de poedersuiker met een halve eetlepel water tot een glad, dik papje.
Voeg druppel voor druppel nog water toe als het echt te dik is of poedersuiker als het te dun is.
Let op dat het glazuur niet te dun is, anders loopt het weg langs en in je koek. Het moet nog net glad zijn.
Roer er 1 kleurstof door. Ik heb een kleine hoeveelheid rood gebruikt, maar oranje of groen of blauw kan ook!!
Dip de koeken in het glazuur en laat het glazuur uitharden.
 
Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten